Kamničani marca praznujemo občinski praznik in v sklop prireditev se vsako leto uvrsti tudi program, ki ga pripravimo učenci, učitelji in drugi delavci Osnovne šole 27. julij.

V tem šolskem letu smo se na potep podali z znanimi Kamničani in Kamničankami in prireditev poimenovali »Potujemo v Kamnik. Kdo gre z nami?«

Želeli smo predstaviti nekaj znanih občanov in njihove izjemne dosežke ter prispevke v lokalni in širši skupnosti. Dotaknili smo se preteklosti in sedanjosti. Skozi igro so otroci obiskali Veroniko z Malega gradu, ki jih je seznanila z generalom Rudolfom Maistrom, slikarjem Ivanom Vavpotičem, zdravnikom Jurijem Starovašnikom in igralko Marijo Vero. Le ti so se v igranih vlogah tudi predstavili.

A Veronika tudi v sedanjosti opazuje uspešne krajane. Ob pesmi in plesu smo se spomnili na Avsenikovi pevki Emo Prodnik in Jožico Kališnik, kantavtorico Manco Berlec in ljudsko umetnico Kati Turk. Pogovarjali pa smo se z alpinistom Markom Prezljem in atletinjo Marušo Mišmaš Zrimšek, ki sta se z nami povezala preko velikega platna.

Našo predstavo so si poleg staršev, sorodnikov in prijateljev ogledali tudi župan Občine Kamnik Matej Slapar, podžupan Občine Komenda Aleš Marinko, člani Sveta šole in še nekaj visokih gostov. 

Med gledalci smo lahko opazili znanega glasbenika Petra Lovšina, s katerim smo lani, ko smo obeležili 40. obletnico šole, posneli himno »V šoli na konc` mesta«, ki smo jo zapisali na podlagi njegove pesmi »V hiši nasprot` sonca«.  

Posebno čast nam je s svojim obiskom namenila predsednica države Nataša Pirc Musar. Na šolo smo jo povabili, saj je otroštvo in mladost preživela v Kamniku. Uspešna Kamničanka nam je iskreno čestitala in povedala, da je uživala v nastopih naših učencev in da ji kljub napornemu urniku, ni žal niti minute, ki jo je preživela v naši družbi. Položila nam je na srce, naj se imamo radi, tako kot prepevamo v svoji himni.

Izjemna ekipa zaposlenih je s sodelovanjem in dopolnjevanjem pripravila nastop otrok in mladostnikov, ki se je kot že mnogokrat dotaknil obiskovalcev, in ni jih bilo malo, ki so šolo zapuščali nekoliko solzni. Prisotne smo prepričali, da se so učenci na OŠ 27. julij, kljub drugačnosti, z delom in vztrajnostjo, sposobni pripraviti na nastop, na katerega so in smo lahko ponosni.

Foto: Marko Nikolić

Dostopnost