V tednu od 12. 12. 2022 do 16. 12. 2022 je imelo polovico otrok naše šole pouk kar v naravi. Tokrat nas je pot vodila proti Primorski, in sicer smo se nastanili v CŠOD Burja, v Seči.

Na grebenu polotoka Seča smo se preizkusili v lokostrelstvu, telovadili smo in ob tem premagovali ovire, preizkušali smo naša čutila, spoznavali življenje ob morju in se učili tudi preživetja v naravi. Tik ob stavbi CŠODja se razprostira Forma viva, kjer je zbirka kamnitih skulptur. Učenci so morali eno skulpturo ob opazovanju narisati.  Polotok Seča obdaja Krajinski park sečoveljske soline, podučili smo se o pridelavi soli, sol tudi poizkusili  ter se seznanili s poklicem solinarja. V sredo dopoldan je ena skupina s kanujem odplula do solin, druga pa se tja odpravila peš. V dom smo se vrnili ravno obratno. Ker je pomembno, da se znamo orientirati v naravi, smo pridobili znanje tudi na to temo. Zvečer smo gledali v nebo in se orientirali po zvezdah, čez dan pa smo v roke zgrabili kompase in zemljevide. Večere smo preživljali ob igranju družabnih iger, tekmovali v igri Štrbunk, se sproščali ob meditacijski glasbi ter se preizkusili v sestavljanju maket iz Lego kock. Zadnji popoldan smo zaključili s sprehodom proti Portorožu, vračali smo se ob soju novoletnih luči ter z odprtimi dežniki. Zvečer je seveda sledil še zaključni ples. Petkov dopoldan je zaokrožil naš celotni teden. Z orientacijskim pohodom smo obnovili vse znanje in informacije, ki smo jih pridobivali čez teden. S skupnimi močmi, sodelovanjem in pripomočki za orientacijo, smo prehodili dolgo pot okoli polotoka Seča in se skozi oljčne nasade in s pogledi na soline, varno vrnili v dom, kjer nas je čakalo zadnje kosilo.

Učenec, ki je v lanskem letu obiskoval našo šolo je po končani šoli v naravi zapisal, da bi morali biti skupaj cel mesec, tako bi vsi postali pridni in pošteni. Učiteljice smo tudi letos ugotovile, da so šole v naravi pravo bogastvo za naše otroke. Radi imajo red, rutino in strukturo, če smo ob njih še odrasli, ki jih sprejemamo, za povrh pa uživajo odlično hrano, so tudi učenci preprosto odlični.

Teden je minil hitro, prehitro … Vrnili smo se presenečeni, da nas je na morju zeblo bolj kot doma, doživeli in spoznali smo veliko novega, okrepili smo stare vezi in zgradili še nove …

Za konec se v imenu kolektiva zahvaljujem Občini Kamnik, vsem donatorjem, malim ljudem z velikim srcem, ki ste na naših stojnicah kupovali izdelke otrok. S tem ste našim otrokom pomagali pri plačilu šole v naravi.

Vodja ŠVN Ines Novak

Dostopnost