»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. V tem šolskem letu projekt za OŠ poteka že petnajstič.

Projekt izvaja Javna agencija za knjigo RS (JAK) v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi šolami, osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, zamejskimi osnovnimi šolami, javnimi in zasebnimi srednjimi šolami in srednjimi šolami v zamejstvu.

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo OŠ« in »Rastem s knjigo SŠ« so:

  • spodbujanje dostopnosti kakovostne in izvirne slovenske mladinske leposlovne literature;
  • promocija vrhunskih domačih ustvarjalcev mladinskega leposlovja;
  • spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in dijakih in njihova obiskovanja splošnih knjižnic;
  • motivacija založnikov k večjemu vključevanju sodobnih slovenskih piscev v založniške programe ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega leposlovnega mladinskega leposlovja.

Priprave na projekt se pričnejo že spomladi, ko strokovna komisija na JAK na podlagi javnega razpisa, izbere mladinsko leposlovno delo slovenskih avtorjev, primerno za sedmošolce. Vsako leto je izbrano drugo delo.

Za sedmošolce je bila v šolskem letu 2020/2021 izbrana knjiga KAKO DOLG JE ČAS avtorja MATETA DOLENCA. Gre za zbirko kratkih duhovitih pripovedi iz živalskega sveta z ilustracijami Ane Maraž.

Zaradi izrednih razmer bo uradni začetek projekta »RASTEM S KNJIGO OŠ 2020« v tem šolskem letu šele 1.1.2021.

Dostopnost