Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je bil eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane. V petek, 18. 11. 2022 smo izvedli naravoslovni dan vezan na tradicionalni slovenski zajtrk ter temo: »Zajtrk z mlekom – super dan!« Zjutraj smo se zbrali v jedilnici in smo vsi učenci in učitelji skupaj pojedli zajtrk. Pred zajtrkom smo se pogovorili o pomembnosti uživanja zajtrka ter o pomenu domače, lokalno pridelane hrane slovenskega porekla.

Po skupnem zajtrku so se učenci razdelili po skupinah ter naravoslovni dan nadaljevali z zanimivi dejavnostmi.        
Učenci 2. in 3. razreda so najprej spekli mlečni kruh, nato pa so si ogledali risanko Čebelica Maja ter jo tudi narisali.    
Učenci 4. razreda so iz glinenih lončkov izdelali čebelice, med ustvarjanjem pa so ogledali tudi risanko o čebelici Maji.

5. in 6. razred je iz odpadnih kozarcev izdelal čebelice in krave. Ogledali pa so si tudi prispevek o tem, kakšna je pot mleka od njive do mize.

7. razred je spoznaval, kaj so včasih naši predniki zajtrkovali. Najprej so poiskali informacije, nato pa so naredili plakat. Po dejavnosti so si ogledali prispevek o tem, kakšna je pot mleka od njive do mize.

8. razred je zamesil testo za medenjake in jih nato tudi spekel.

Učenci 9. razreda so sestavili anketo o zajtrkovalnih navadah učencev naše šole. Nato pa so se sprehodili po šoli in jo opravili med učenci. Ugotovili so,  da zajtrkuje večina učencev v 3. in 4. razredu, starejši učenci bolj poredko. Ugotovili so tudi, da je razlog za izpustitev zajtrka, da 6 učencev ne zajtrkuje, ker predolgo spijo. 12 jih ne čuti lakote.           
Učenci PP1 so iz odpadnih lončkov marmelad, … izdelali lončke za piškote s pomočjo servietne tehnike. Izdelali so čebelice in kravice.   
Učenke PP2 so ustvarile plakat o tem, kako poteka pot mleka iz »kravce« do mlekarne.

Kako so uživali in ustvarjali, pa si lahko pogledate na spodnjih fotografijah.  

Dostopnost