V mesecu februarju (od 14. 2. 2022 do 18. 2. 2022) smo se z učenci od 3. do 9. razreda odpravili v Rakov Škocjan. V ponedeljek nas je ekipa CŠOD Rak prijazno sprejela medse in naša dogodivščina se je začela.

Po nastanitvi ter odličnem kosilu smo se odpravili raziskovat kraški svet. Prvi dan smo si ogledali Zelške jame, kjer izvira reka Rak. Prihodnji dan smo se zbudili v deževno jutro. Dopoldan smo se odpravili na dolg pohod proti Unški koliševki. To je udornica, do katere smo prispeli po zemeljskih rovih. V popoldanskih urah smo se razdružili. Ena ekipa si je v prijetnem ambientu lesene brunarice ogledala nagačene živali, okostja živali ter odtise sledi, ki so jih v okolici pustile gozdne živali. Druga skupina učencev je v gozd odnesla hrano živalim, poleg tega so namestili tudi kameri, da bi v objektiv lahko ujeli mimoidoče gozdne prijatelje. Postali smo tudi izurjeni lokostrelci.  V sredo dopoldan smo napeli naše mišice. S skupnimi močmi smo odnesli štiri čolne, kanuje ter rešilne jopiče do bližnje reke. Nekateri so bili v veslanju pravi eksperti, drugi pa smo se malo bolj vrteli v krogu. A to nas ni preveč motilo, bilo je zelooooo adrenalinsko. Seveda si nihče ni želel plavati v mrzli vodi. Učenci so poskrbeli tudi za pravljična bitja. V prijetnem gozdičku so jim pomagali zgraditi hišice. Škratki so jim bili hvaležni 😊.  Popoldansko sonce nas je spremljalo ob raziskovanju kraškega sveta. Tokrat smo opazovali naravne mostove, si ogledali ruševine cerkvice sv. Kancijana, po kateri je kraj dobil ime, in še bolj podrobno spoznali Krajinski park Rakov Škocjan, ki je del Notranjskega krajinskega parka. Pohod smo zaključili z zabavnimi športnimi igrami na desnem bregu reke Rak. Četrtek nam je prinesel nove vremenske razmere. V vetrovnih razmerah je polovica učencev premagovala višino v alpinističnem stilu. Ko so priplezali do vrha skale, so se po vrvi spustili na izhodiščno točko. Druga polovica učencev je spoznavala značilnosti naravnih parkov. Po skupinah so skušali ustvariti svoje naravne parke. Po dobri uri sta se skupini še zamenjali. V popoldanskih urah smo se učili preživetja v naravi. Učiteljica Jasmina nam je prikazala različne načine kurjenja ognja. Z učiteljico Mojco pa smo pripravljali sladico za večerno rajanje. Spekli smo odlične buhtlje. Ob ritmih glasbe se je zaključil naš zadnji družabni večer. Petek zjutraj smo šli z učenci v gozd po kameri. Vsi nestrpni smo komaj čakali, da si ogledamo posnetke, na katerih bi videli, katere živali so se v času našega bivanja potikale v bližini. Imeli smo tudi tekmovanje v lokostrelstvu.

Naš teden bivanja v naravi je bil pri koncu. Prijetno utrujeni in polni vtisov smo se odpeljali proti svojim domačim krajem. Učiteljice Mojca, Nataša in Ines smo bile izjemno ponosne na skupino otrok, ki je bila z nami. Menimo, da smo Rakov Škocjan zapustili z novim znanjem, veliko pozitivne energije ter najpomembneje, z novimi ter okrepljenimi prijateljskimi vezmi. Drugo leto seveda ponovimo … 😉

Dostopnost